klik2

Popular Posts

Tweet-tweet

Followers

Arkib

Chit Chat

Sedap Sehingga Menjilat Jari...

Bukan KFC erk, sebaliknya buah mempelam a.k.a mangga a.k.a 'buah pauh'.. haha.. Terima kasih kepada penyumbang dan pemberi buah mangga saudari Noraishah...hehe.. Ada lagi ke stok?.. 

Sedang aku duk soksek mengalami selesema, kedatangan buah mangga betul-betul mengujakan.. favourite food tuh.. haha.. Sejak kecik lagi aku diperkenalkan dengan buah-buahan neh.. Pergh berair mulut.. Kat rumah dikenakan dengan pencicah buatan sendiri lagi la berasap.... susah nak jelaskan kat sini.. haha... 



Ada orang cakap kalau nak exam tak boleh makan benda-benda yang masam-masam.. Aku tak sihat ada pengecualiankan.. hehe.. Ni nak share yang aku serve dalam tenet tentang khasiat buah mangga neh..

1. Oi ( is a kind of gas flowing in inner portion of human body )

2. berkhasiat untuk limpa

3. Merawat batuk

4. Merawat selesema kerana deman dan sejuk

5. Merawat cirit-birit berdarah 

Mungkin ada lagi khasiat-khasiat buah mangga neh.. Nak lebih rajin-rajin la selidik yer.. Mangga kalau dipotong-potongdan dicicah dengan kuah rojak/serbuk atau buat sendiri pencicah dia, emmmm memang sedap. Tapi satu saja bila makan mangga dipotong ni, ia boleh menyebabkan gigi terasa ngilu.......

Terima kasih sekali lagi kepada pemberi buah.. hehe

Link Xchange

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...