klik2

Popular Posts

Tweet-tweet

Followers

Arkib

Chit Chat

FESENI'11: Manifestasi Puisi 10

Salam semua..

Nak citer sikit neh.. First time masuk acara dapat nombor... Tahun ni ada improvement dari tahun lepas. Pasukan Puisi KK10 dapat nombor 5 daripada 12 pasukan yang mengambil bahagian.. Walaupun kejayaan itu nampak tidak sebesar mana, tapi kami puas dan bangga. Kejayaan yang besar buat kami tahun ni..

Maklum sajelah, masing-masing ada komitmen yang tersendiri. Kami berlatih pun dalam masa 4 hari. Hari pertama baru nak buat step, hari kedua masih lagi percubaan, hari ketiga baru nak ingat step yang dah tetap. Itupun ada lagi pembaharuan dan perubahan. Hari keempat habis-habisan ingat step. Walaupun tak banyak.. hehe..

Tahniahlah buat rakan-rakan puisi, terutamanya saudara Shahrul Sopian dan Mastini Ahmad. Suara anda memang WOW! Tak lupa jugak buat teman-teman Phantom of Opera Black & White. TAHNIAH SEMUA...

               

Tajuk: kedamaian
Oleh: Syed Hamid Albar ( kumpulan puisi Merenung jendela hidup, DBP 2007)


Kedamaian bukan boleh dijual beli dengan dinar
Harganya kemanusiaan dan keadilan
Gelora dan sengketa membantut pencapaian
Harapan insan untuk hidup di taman taman tersusun
Dibawah dedaun rendang
Sesama berbicara dunia jauh dari kemelut yang tiada akhir
Kedamaian dalam hati dan budinya
Kasih tidak mahu melakukan kerosakan
Kedamaian membawa ketenangan
Manusia ada kejujuran dan keikhlasan
Tiada curiga berasa was was
Menunggu perbalahan yang akan mencetuskan derita.

Di hamparan peta terlukis kata kata suka, riang gembira
Mengibarkan bendera kedamaian
Mendirikan alam tanpa sengketa
Membawa bebas kedamaian
Negara dan jelata berkehendakkan kedamaian
Mehu menghirup udara kedamaian
Untuk menjalankan obor mesra dan deras
Harmoni dan kesepakatan
Mereka bahagia dalam pengisian damai
Ketenangan menghala kepada harapan
Walaupun berbeza beza kedudukan
Walaupun berpuak berkaum dan berbangsa
Tidak seharusnya merenggangkan kemanusiaan
Yang berada di gedung , mahligai dan istana
Tidak terkecuali membawa panji panji kedamaian.

Jika manusia tidak berusaha tanpa harapan
Pudarlah kedamaian
Kita akan lemas di air sungai yang merah dengan sengketa
Bahagia dan sejahtera hanya satu impian dan ilusi
Yang tidak dapat dimiliki
Kedamaian adalah jawapan kepada keadilan dan kemanusian.

Mana satu aku.. Hahaha

Pemuisi..

Bersedia untuk berentap...

Lega dah... haha

Tag line.. ADIK...ADIK... ADIK...

Kita cuba tahun depan lak.. Berlatih empat hari dapat nombor 5.. Jadi kita kena berlatih berapa hari GENG.. haha




One Response to FESENI'11: Manifestasi Puisi 10

  1. saya terharu~!! trimas,tahniah berbakul2 gak pada anda dan yg lain2. anda2 hebat! :)

Link Xchange

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...